Συζήτηση
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι

ΘΕΜΑ: Νέος σε προγραμματισμό

Νέος σε προγραμματισμό 6 Χρόνια 9 Μήνες πριν #4519

  • tzitzikas
  • Το Άβαταρ του/της tzitzikas
  • Αποσυνδεμένος
  • p_____
  • Δημοσιεύσεις: 2
Καλημέρα σας. Είμαι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχ/κων Υπολογιστών Α.Π.Θ. απο το 2004. Δεν έχω ιδιαίτερη σχέση με προγραμματισμό πάρα μόνο ενα εξάμηνο που είχα κάνει C. Eίχα κατεύθυνση ηλεκτρικής ενέργειας όπου δεν είχαμε προγραμματισμό. Εχουν περάσει χρόνια απο τότε και δεν έχω ασχοληθεί ξανα. Επειδή είμαι σε αναζήτηση νέων επαγγελματικών διεξόδων και βλέπω οτι οι προγραμματιστές πλέον έχουν μεγάλη ζήτηση στην Ελλάδα και υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας σχετικές θα ήθελα την γνώμη σας, αν ξεκινώντας τώρα να ασχολούμαι με προγραμματισμό μόνος μου αν θα μπορούσα να φτάσω σε ένα επίπεδο σε εύλογο χρονικό διάστημα που θα μου επιτρέπει να ασχοληθώ και επαγγελματικά, ή μπορώ να μάθω κάποια πράγματα αλλά είναι δύσκολο να φτάσω σε επαγγελματικό επίπεδο που θα μου έδινε κάποιος θέση εργασίας. Αν είναι θετική η άποψή σας, απο πού θα μου προτείνατε να ξεκινήσω. Ξανα απο C και μετά C++ ή να πιάσω την Python. Γενικά ένα πακέτο γλωσσών ποιο θα ήταν που θα έπρεπε να ξέρει ένας προγραμματιστής? Ευχαριστώ
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Νέος σε προγραμματισμό 6 Χρόνια 9 Μήνες πριν #4520

  • babaliaris1
  • Το Άβαταρ του/της babaliaris1
  • Αποσυνδεμένος
  • python
  • Δημοσιεύσεις: 445
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 75
c, c++, java, javascript. Γενικά όμως επειδή οι περισσότερες δουλειές έχουν σχέσει με το διαδίκτυο πρέπει να ξέρεις και html, css, php εκτός από προγραμματισμό.

Για να μπορέσεις να δουλέψεις θα πρέπει να έχεις μεγάλη εμπειρία στον προγραμματισμό ανεξαρτήτως γλώσσας και να γνωρίζεις από δομές δεδομένων. Αν τώρα έχεις ασχοληθεί μόνο έναν χρόνο με τον προγραμματισμό, αυτό δεν θα είναι αρκετό.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": tzitzikas

Νέος σε προγραμματισμό 6 Χρόνια 9 Μήνες πριν #4521

  • Αποστόλης
  • Το Άβαταρ του/της Αποστόλης
  • Αποσυνδεμένος
  • pytho_
  • Δημοσιεύσεις: 148
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 24
- Οι προγραμματιστές έχουν μεγάλη ζήτηση από πάντα και εδώ και στο εξωτερικό.
Αλλά έχουν και πολύ μεγάλη προσφορά.

- Το εύλογο χρονικό διάστημα ποιο είναι;
Αν έχεις ανάγκη για δουλειά/λεφτά τότε μιλάς για κάποιους μήνες. Δύσκολο, εκτός κι αν ασχολείσαι 20 ώρες το 24ώρο.
Αν μπορείς να το κάνεις με το «πάσο» σου, τότε ναι. Μπορείς να το κάνεις.
Βέβαια μετά θα πέσεις πάνω στο τείχος που λέγεται προϋπηρεσία, αλλά αν έχεις ετοιμάσει κάποια «μπάνικα» projects και δεν έχεις στην αρχή υψηλές μισθολογικές απαιτήσεις, μπορείς να το παλέψεις.

- Το κομμάτι που παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση είναι αυτό που έχει σχέση με web like εφαρμογές, όπως ανέφερε και ο babaliaris1. PHP, ASP, RubyOnRails, Python (λιγότερο), HTML, CSS, Ajax, Javascript και οπωσδήποτε γνώση μίας SQL database.

Το κομμάτι που πληρώνει πιο καλά είναι των applications (είτε desktop είτε web) αλλά έχει περισσότερο να κάνει με συντήρηση/επέκταση παλαιότερων εφαρμογών παρά με ανάπτυξη καινούργιων. C, C#, C++, Java και κάποιο αξιοπρεπές IDE (Eclipse, Netbeans, Visual Studio) και, πάλι, κάποια database.
Ο «κλάδος» αυτός πληρώνει καλά και η εμπειρία είναι χρυσός.
Αλλά μιλάμε για ΕΜΠΕΙΡΙΑ, όχι αστεία. Που σημαίνει πολλά χιλιόμετρα στο κοντέρ.

Αμφότεροι οι κλάδοι έχουν κι άλλα καλά.
Freelancing, remote working, contracts κ.λ.π. κ.λ.π.
Από την άλλη πρέπει οπωσδήποτε να αποκτήσεις γερές βάσεις στις αρχές του προγραμματισμού ώστε μετά να μπορείς να προσαρμοστείς στην εκάστοτε γλώσσα. Αν μάθεις τα βασικά, μετά απλώς θα αλλάζουν οι εντολές.
Οπότε, πρέπει οπωσδήποτε να μάθεις έστω και τα βασικά σε μια μια εκ των C,C++, Java.

Επίσης υπάρχει και το mobile όπου έχει στοιχεία και από τα δύο κομμάτια και έχει τρομερή ζήτηση. Για να κάνεις κάτι αξιοπρεπές πρέπει να γνωρίζεις C++ ή Java ή/και Python.


- C: Παλιά γλώσσα, «δύσκολη», αλλά πάνω της στηρίχτηκαν σχεδόν όλες οι υπόλοιπες γλώσσες. Οπότε μπαίνεις κατ' ευθείαν στο νόημα του προγραμματισμού. Χρησιμοποιείται κυρίως για βαριές desktop εφαρμογές και Λειτουργικά Συστήματα.

C++: Απόγονος της C και αρκετά πιο «εύκολη» σε σχέση με την C. Χρησιμοποιείται κυρίως για συγγραφή drivers, desktop/mobile applications, games. Υπάρχουν άπειρα προγράμματα γραμμένα σε αυτή τη γλώσσα.

Java: Κι αυτή δύσκολη γλώσσα (αυστηρά OOP) αλλά με εφαρμογές στο κάθε τι (OS, desktop, mobile, web, κ.λ.π.). Επίσης άπειρα προγράμματα γραμμένα σε Java.
H γλώσσα που χρησιμοποιούν οι μεγάλες εταιρείες, ακόμα και στην Ελλάδα.

ASP/PHP/RubyOnRails/Python: Ουσιαστικά πρόκειται για scripting languages στις οποίες είναι γραμμένο το 80% του internet και το 30% των υπόλοπων applications.
Η Python είναι πιο δύσκολη για χρήση στο web και το mobile αλλά ιδανική για scientifc applications.
Επίσης «φυσάει» σε εφαρμογές που αλληλεπιδρούν με το Λειτουργικό Σύστημα, ειδικά με το Linux.

- Ελλάδα: Τα γνωστά και μη εξεραιτέα.
80% της εκατό web applications (γιατί αυτό πουλάει), μισθοί τρέχα γύρευε και απαιτήσεις «ένα παληκάρι που να ξέρει PHP, Office, μηχανάκι-φορτηγό, ψήσιμο στη λαδόκολα και να έχει όρεξη για δουλειά. Μισθός αναλόγως προσόντων»
Φυσικά υπάρχουν και αξιοπρεπείς εταιρείες, αλλά δύσκολα τις αφήνει κάποιος.

Εξωτερικό: πανικός κι ομίχλη. Ειδικά η Ολλανδία είναι ο παράδεισος του προγραμματιστή (και οι Ιρλανδία/Τσεχία ο παράδεισος του hardware).
Πολύ καλύτεροι μισθοί (ειδικά στη Σκανδιναβία), πολύ καλύτερο περιβάλλον εργασίας, κάνεις αυτό για το οποίο προσλήφθηκες, bonus.
Αλλά εξυπακούεται οτι ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και ο τρόπος που εργάζονται τις περισσότερες φορές είναι πολύ διαφορετικός και μπορεί να μην ταιριάξεις στην ομάδα.


Εν κατακλείδι, σίγουρα αξίζει να ασχοληθείς με τον προγραμματισμό.
Είναι δουλειά με τρομερή ζήτηση, μπορείς να χτυπήσεις υψηλούς μισθούς και θα είναι στην αγορά εργασίας για δεκαετίες ακόμα.
Δεν είναι όμως όλα ρόδινα.
Πρέπει να ακολουθείς τις εξελίξεις - οι οποίες αλλάζουν ανα πεντάμηνο κι όχι πενταετία - που σημαίνει πολύ διάβασμα.
Πάρα πολλές ώρες σε μια καρέκλα μπροστά στον υπολογιστή που από κάποια ηλικία και μετά σημαίνει αυχενικό, πόνοι στη μέση, στραβομάρα κ.λ.π. κ.λ.π.
Ξέφρενος ανταγωνισμός. Κάθε εξάμηνο βγαίνουν εκατοντάδες νέοι προγραμματιστές από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Το θέμα λοιπόν είναι αν εσύ έχεις τον χρόνο να μάθεις και αν είσαι σίγουρος οτι μετά από 10-15 χρόνια θα είσαι στο επάγγελμα.
Γιατί, όπως με το κάθε τι, θα πρέπει να το γουστάρεις.
Τελευταία διόρθωση: 6 Χρόνια 9 Μήνες πριν από Αποστόλης.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": tzitzikas

Νέος σε προγραμματισμό 6 Χρόνια 9 Μήνες πριν #4526

  • tzitzikas
  • Το Άβαταρ του/της tzitzikas
  • Αποσυνδεμένος
  • p_____
  • Δημοσιεύσεις: 2
Σας ευχαριστώ πολύ για της απαντήσεις σας.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
Συντονιστές: pmav99
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.340 δευτερόλεπτα

Μοιράσου το!

Powered by CoalaWeb

Λίστα Ταχυδρομείου