Κοινότητα

Συνέντευξη από Δημήτρη Λεβεντέα

Ο Δημήτρης είναι ένα από τα παιδιά που ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια και αυτός ο οποίος δε πρόκειται ποτέ να βαρεθεί να γράφει και να ασχολείται με το TasPython. Βοηθάει στη διαχείριση του ιστοτόπου και μας κάνει να γελάμε πέρα από το να μαθαίνουμε μέσα από τις παρουσιάσεις του! Έκανε μια σειρά παρουσιάσεων για την Python (Εισαγωγή, Δομές Ελέγχου, Λίστες Συναρτήσεις Γεννήτορες, Εξαιρέσεις), το CEID Battle, τον Global Interpreter Lock και το MapReduce και μια παρουσίαση βασισμένη σε ένα βιβλίο για την Δημιουργία Web Εφαρμογών. Συμμετείχε παρουσιάζοντας στο OpenFest και στη FOSSCOMM. Για την ακρίβεια δεν υπάρχει event και συνέδρειο στο οποίο να υπήρχαν παρουσιάσεις από την κοινότητα και ο Δημήτρης να μην συμμετείχε με έστω και μία παρουσίαση!

Ποιός είσαι;
Ονομάζομαι Δημήτρης Λεβεντέας. Τελειώνω, όντας στο 5ο έτος, τη σχολή Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής στην Πάτρα.

Τι παρουσίασες;
Συμμετείχα σε μια σειρά παρουσιάσεων για την Python, οι οποίες με βοήθησαν να γράψω αρκετά μεγάλο μέρος του οδηγού που υπάρχει αναρτημένος στον ιστότοπο καθώς και σε διάφορες άλλες παρουσιάσεις όπου πάντα με αφορμή την Python, αλλά χωρίς περιορισμό αυστηρά σε αυτή, προσπαθούσα να ζητήσουμε θέματα που ανά καιρούς μου φαινόντουσαν πολύ ενδιαφέροντα. Το πιο ωραίο κομμάτι βέβαια είναι όταν η παρουσίαση μετατρέπεται συζήτηση όπου συνδιάζεται η πραγμάτευση ενδιαφέροντων θεμάτων με ένα πιο φιλικό κλίμα.

Χρησιμοποιείς την Python για...
...για παιχνίδια!
Ποιος είπε ότι το Linux δεν έχει παιχνίδια; Απλά δοκιμάστε python3 στην κονσόλα ή ανοίξτε έναν editor!
Πέρα από την πλάκα, την βρήκα ιδιαίτερα χρήσιμη για την επίλυση ασκήσεων από το projecteuler (παιχνίδια δηλαδή), για να σπαμάρεις του φίλους σου με πολλές φορές το ίδιο email (εκνευριστικά παιχνίδια), για να έχεις διαφορετικές υπογραφές σε κάθε email που στέλνεις (τα παιδία παίζει), για να βρίσκεις τα σπάνια ονόματα συμφοιτητών σου στη σχολή (για να κερδίζεις τα σχετικά παιχνίδια) ή για να λύνεις γραμμικά συστήματα (όχι παίζουμε!). Επίσης, για να αντλείς πληροφορίες με λίγο parsing από το Internet (Προσοχή: στα πολιτικά sites η εντροπία είναι 0!), για να δοκιμάζεις αλγόριθμους (τέχνη) και εν τέλει για μια αποδεκτή αφορμή από το κοινωνικό σύνολο για να βρεθείς με περισσότερους geeks!

Τι σου αρέσει στην Python;
Τα κενά μετράνε, όπως και στη ζωή! Αν σου πω 3.14 δεν θα με ρωτήσεις αν είναι ακέραιος ή δεκαδικός. 3/5 κάνει 0.6 και όχι 0 (στην Python 3 τουλάχιστον). Αν προσθέτεις θετικούς ακεραίους δεν ανησυχείς αν το αποτέλεσμα μπορεί να κάνει αρνητικό(!!). Το Mercurial τα σπάει (ψιλοάσχετο!). Ο καλός προγραμματιστής ξεχωρίζει από το τι γράφει και όχι πως το γράφει (είμαι φαν των αλγορίθμων :P ).

Τι δεν σου αρέσει;
Ίσως δεν είναι τόσο γνωστή όσο θα της άξιζε. Επίσης, θα προτιμούσα να έχουν μεταφερθεί περισσότερες βιβλιοθήκες στην έκδοση 3 της Python.

Τι εξελίξεις προβλέπεις;
Δεν θα έχουμε ποντίκια (ελπίζω ούτε κατσαρίδες!), 5 υπολογιστές παγκοσμίως δεν θα είναι αρκετοί, και θα υπάρξει μια μάχη σε δυο διαφορετικούς τρόπους υπολογισμού που ήδη έχει αρχίσει. Κατανεμημένος (πολλοί μικροί υπολογιστές συνδέονται μεταξύ τους) vs Κεντρικοποιημένος (οι πριν 10 χρόνια υπερυπολογιστές είναι τώρα στα σπίτια μας).

Εντυπώσεις από την κοινότητα;
Όσο πάει και μεγαλώνει, και αυτό είναι πολύ ευχάριστο!

Μοιράσου το!

Powered by CoalaWeb

Λίστα Ταχυδρομείου