Κοινότητα

Συνέντευξη από Δημήτρη Γλέζο

O Δημήτρης (@glezos, linkedin) μας έκανε μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις λίγο πριν κάνουμε την πρώτη μας παρουσίαση. Είχαμε μόλις αρχίσει το CEID Battle κυρίως για να "παίξουμε" λίγο με την Python, όπου και μας ανακάλυψε και έκανε τα πρώτα bug report και υπέβαλλε patches χωρίς καν να το περιμένουμε! Μετά από λίγες μέρες τον γνωρίσαμε από κοντά στην πρώτη μας ανοικτή παρουσίαση, ενώ είχαμε την τύχη να μας κάνει δυο παρουσιάσεις μεταφέροντας μας την εμπειρία του από τους (πολλούς) χώρους που κινείται. Η πρώτη ήταν Hacking with Python for fun and profit ενώ η δεύτερη και η οποία μέχρι τώρα είναι η παρουσίαση που έχει τις περισσότερες προβολές είναι Extreme Web Programming: Η τεχνική πλευρά του νομίσματος, η οποία και συμπυκνώνει με μεγάλη επιτυχία πάρα πολλές χρήσιμες έννοιες.

Ποιός είσαι;
Με λένε Δημήτρη Γλέζο. Είμαι ένας geek με γυαλιά, μουσάκι και λίγα μαλλιά. (:-)
Το τελευταίο έτος δουλεύω στην Indifex, μια εταιρία που ίδρυσα στην αγαπημένη Πάτρα με στόχο να δουλεύω αποκλειστικά σε ελεύθερο λογισμικό και Python. Παρέα με 5 ακόμη coders γράφουμε λογισμικό διαχείρισης έργων μεταφράσεων που χρησιμοποιείται από εταιρείες σαν τις Nokia, Intel, Red Hat και έργα ελεύθερου λογισμικού όπως τα Mozilla, Django, Mercurial και Creative Commons.
Τα τελευταία 5 χρόνια εμπλέκομαι σε διάφορα έργα ελεύθερου λογισμικού, με κυριότερο το Fedora, στο οποίο έχω την ευθύνη του έργου μεταφράσεων και έχω διατελέσει μέλος του Fedora Board.
Ξεκίνησα με την Python το 2007, όταν ένιωσα ότι η PHP περιόριζε τις δυνατότητες μου σαν προγραμματιστή. Από τότε δεν έχω κοιτάξει πίσω.

Τι παρουσίασες;
Στην παρουσίαση "Extreme Web Programming: The Technical Side" είδαμε τι χρειάζεται για να "τρέξει" ένα δημοφιλές (read: scalable) web application σε Python και Django: από object-level caching μέχρι static serving και queuing systems.
Στόχος ήταν να δούμε το full stack του καθαρά τεχνικού τμήματος ενός τέτοιου έργου. Θυμάμαι ήταν διασκεδαστικό να προσπαθούμε να χωρέσουμε τόσα πολλά θέματα σε τόσο λίγο χρόνο παρουσίασης, έστω και επιγραμματικά!

Χρησιμοποιείς την Python για...
Λίγο-πολύ για τα πάντα. Ο μεγαλύτερος χρόνος μου με την Python είναι web development, κυρίως μάλιστα πάνω από το Django web framework, και Unit Testing. Οπουδήποτε όμως χρειάζεται κάτι υπολογιστικό το οποίο το απλό calculator δε μπορεί να χωνέψει, το python prompt είναι ό,τι πιο χρήσιμο!

Τι σου αρέσει στη Python;

  • Duck typing -- οδηγεί στη δημιουργία καθαρού κώδικα ο οποίος "just makes sense". Για το dynamically typed δεν το συζητώ, αρχίζει κανείς και νιώθει ότι όλες οι άλλες προσεγγίσεις είναι παλαιολιθικές και σου "δένουν τα χέρια"..
  • Optimized for reading -- και συνεπώς, high code re-usability. Είναι χαρά Θεού να παίρνεις κάποιου άλλου τον κώδικα, ο οποίος πολλές φορές χρησιμοποιείται σαν μέσο έκφρασης και μοναδικότητα του κάθε προγραμματιστή, και να καταλαβαίνεις τι κάνει και πώς να το βελτιώσεις όπως θες.
  • Only one way to do something -- με μικρό κόπο μπορείς να διαχειριστείς μεγάλα έργα και να νιώθεις ότι ξέρεις εκ των προτέρων πού πρέπει να πάει τι.
  • Πλούσιες βιβλιοθήκες -- τόσο ενσωματωμένες όσο και εξωτερικές. Η ποσότητα τους είναι τρομακτική.

Τι δεν σου αρέσει;
Η έλλειψη "hype" που βρίσκει κανείς σε άλλες κοινότητες, όπως πχ. στη Ruby ή ακόμη και την PHP. Φυσικά αυτό είναι συνεπακόλουθο ενός ισχυρού developer community, ωστόσο υπάρχουν κοινότητες που έχουν καταφέρει να έχουν και hype και ισχυρό development (πχ. το git, όσο πανάθλιο και να είναι).

Τι εξελίξεις προβλέπεις;
Λιγότερα: Enterprise standards (*cough*J2EE*cough*), Microsoft,
Περισσότερα: Συζητήσεις για application level, Web, loose-coupling, Linux, διδαχή Python σε Πανεπιστήμια/Σχολεία/OLPC.

Εντυπώσεις από την κοινότητα;
Πολύ, πολύ καλές εντυπώσεις, μπράβο για τη δουλειά μέχρι τώρα!
Προτάσεις: Να συνεχίσουν και να αρχίσουν να μεταμορφώνονται σε workshops και hackfests. Πιο οργανωμένα με πιο πολλές παρουσιάσεις από νέους contributors. Προσκεκλημένοι από Αθήνα πού και πού. Lightning talks.
Σε μια καινούρια χρονιά με ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες, και να συνεχίσουμε να TaSpame.

Μοιράσου το!

Powered by CoalaWeb

Λίστα Ταχυδρομείου