Python

Europython 2011 - Φλωρεντία

Πριν από λίγες μέρες γύρισα από το EuroPython 2011 που φέτος πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία της Ιταλίας και την διοργάνωσή του είχε αναλάβει η εκεί τοπική κοινότητα.

Επειδή ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα σε τέτοιο συνέδριο πριν αποφασίσω να πάω είχα διάφορους ενδοιασμούς (κυρίως ότι θα πήγαινα μόνος μου με τις όποιες γνωριμίες μου από την online συναναστροφη μου με την Python κοινότητα). Τελικά το πήρα απόφαση και ήμουν τυχερός γιατί και ο δικός μας Ορέστης Μάρκου είχε αναλάβει ένα από τα trainings οπότε και αυτός θα ήταν στη Φλωρεντία.

Για όσους έχουν πάει πάλι σε Europython μάλλον αυτά που θα πω θα είναι παλιά νέα, αλλά αν δεν διαβάσετε τα παρακάτω το μόνο που έχω να πω είναι ότι όποιος έχει τη δυνατότητα να παρευρεθεί σε ένα τέτοιο γεγονός να το κάνει χωρίς να το σκέφτεται. Οι 5 μέρες που πέρασα ήταν γεμάτες με γνωριμίες με εξαιρετικούς προγραμματιστές, ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινά ενδιαφέροντα και τελικά μου έμεινε μία αίσθηση ότι ήμασταν μία καλή παρέα καιρό πριν που απλά δεν είχαμε καταφέρει να γνωριστούμε πρόσωπο με πρόσωπο.

Στα του συνεδρίου τώρα, αυτό που με εντυπωσίασε και μου πρόσφερε τα περισσότερα ήταν τα trainings που παρακολούθησα. Σχεδόν κάθε απόγευμα του συνεδρίου παρακολουθούσα και ένα διαφορετικό training. Τα ποιο ενδιαφέροντα που παρακολούθησα ήταν:

  • Asynchronous programming with Twisted (Orestis Markou). Ίσως από τα ποιο επιτυχημένα training του συνεδρίου και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα για εμένα καθώς θα ακουμπούσα μία τεχνολογία με την οποία η μόνη μου επαφή ήταν οι δύο παρουσιάσεις του Ορέστη στα δικά μας meetups. Η ζήτηση ήταν μεγαλύτερη από την χωρητικότητα της αίθουσας (εγώ πρόλαβα μία από τις τελευταίες θέσεις) και ο Ορέστης επανέλαβε το training σε  επόμενη μέρα του συνεδρίου. Πολλά συγχαρητήρια στον Ορέστη. Υλικό από το training: https://github.com/orestis/twisted-tutorial
  • Advanced Python (Raymond Hettinger). Αν και τα καινούρια πράγματα που παρουσιάστηκαν δεν ήταν πολλά, ήταν συγκεντρωμένα σε ένα πολύ περιεκτικό 4ωρο και παράλληλα ο Hettinger είναι από τους ποιο ταλαντούχους και έμπειρους σε python trainings και παρουσιάσεις.
  • Experiences making CPU-bound tasks run much faster (Ian Ozvald). Αυτό το training ήταν από τα καλύτερα και πιο ενδιαφέροντα training ή παρουσιάσεις που παρακολούθησα στo Europython. Cython, multiprocessing, parallel processing, numpy - όλα πολύ ενδιαφέροντα θέματα και συνέχεια hands on. Υλικό από το training: http://ianozsvald.com/2011/06/29/high-performance-python-tutorial-v0-1-from-my-4-hour-tutorial-at-europython-2011/

Πέρα από τα training πολλές ήταν και οι παρουσιάσεις που είχαν πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον. Όλες οι παρουσιάσεις του Reymond Hettinger κράτησαν το ενδιαφέρον του κοινού πολύ ψηλά (είπαμε είναι έμπειρος ομιλητής), ενώ κυρίως λόγω django και της χρησιμοποίησης του σε μεγάλα έργα πλέον, πολλές ήταν και οι ομιλίες γύρω από το web, non relational databases και όλα τα σύγχρονα θέματα του web development.

Μία ομιλία που είχε ίσως ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δικιά μας κοινότητα ήταν αυτή του Nicolas Tollervey σχετικά με την οργάνωση του London Python Code Dojo με αρκετές ιδέες που ίσως μπορούμε να υιοθετήσουμε. Σίγουρα κάτι που μπορούμε να συζητήσουμε στη λίστα ή και σε επόμενο meetup.

Από τις καλύτερες στιγμές κάθε τέτοιου συνεδρίου είναι τα lightning talks και το φετινό δεν ήταν εξαίρεση. Πολλά ενδιαφέροντα θέματα σε μικρές δόσεις κι εγώ να προσπαθώ να συγκρατήσω τα τόσα ενδιαφέροντα πράγματα με τα οποία μας πυροβολούσαν οι ομιλητές. Καταπληκτική ατμόσφαιρα με μεγάλη συμμετοχή από το κοινό.

Οι διοργανωτές είχαν κάνει εξαιρετική δουλειά για το συνέδριο. Τα διαλείμματα για καφέ και φαγητό ήταν εξαιρετικά (Ιταλοί το διοργάνωναν άλλωστε - αυτό τους έλειπε) ενώ κάθε βράδυ είχαν προτείνει ή προετοιμάσει και ένα event (ακόμα θυμάμαι το φαγητό στο PyFiorentina  event).

Σίγουρα έχω παραλείψει πολλά από την εμπειρία μου στην Φλωρεντία αλλά ένα κείμενο δεν μπορεί να χωρέσει τα πάντα. Οπότε τα λέμε στη Φλωρεντία του χρόνου για το EuroPython 2012;

Μοιράσου το!

Powered by CoalaWeb

Λίστα Ταχυδρομείου